ÜGYFÉLSZOLGÁLAT
+36 52 531 513
260 L TÍPUSÚ VILLAMOS MOTORKOCSI

A 2964 pályaszámú villamos Amszterdamból Debrecenbe hozatala és felújításának története

Előzmény

2003 év elején határozott úgy a társaság vezetése, hogy megpróbál beszerezni egy a villamos közlekedés beindításakor üzemelő korhű villamos járművet. Ennek a célnak az érdekében felvette a kapcsolatot a nagyváradi, temesvári valamint az aradi közlekedési vállalatokkal, de ezek a tárgyalások nem vezettek eredményre, mivel ilyen típusú jármű már nem volt a tulajdonukban. Július hónapban kereste meg Váradi Gábor Úr, a VTTE nosztalgia bizottságának akkori vezetője a társaságot, hogy lehetőség kínálkozik egy favázas motorkocsi haza hozatalára Hollandiából. Az ilyen típusú jármű 1911-ben nem közlekedett városunkban, de a hatvanas években 257, 258, 259, pályaszámmal már igen. Még az év őszén, a VEKE elnöksége felajánlotta segítségét a társaságunknak, Vitézy Dávid Úr hathatós közreműködésével.

A DKV RT-vel történt egyeztetések után az egyesület felvette a kapcsolatot a tulajdonos magántársasággal az odakerült volt budapesti kocsik esetleges hazahozataláról.

2005 márciusában Amszterdam város vezetése úgy döntött, hogy visszaveszi a közlekedési egyesületektől azt a remízt, amit a járművek tárolására biztosított számukra. Ez a döntés ekkor még nem érintette azt a társaságot, amelyik a fent említett járművek tulajdon jogával rendelkezett, de a folyamat előre vetítette az esetleges siker lehetőségét. A történet ebben a szakaszában már Varga Ákos, a VTTE elnökségi tagja kezében futottak össze a szálak.

Március 27-ével kezdődően felgyorsultak az események. A hollandok rövid időn belül szerettek volna megszabadulni a 2964 pályaszámú villamostól, ezért a szállítási költség fejében annak tulajdonjogáról is hajlandók voltak lemondani. Minderről Varga Úr tájékoztatta Nagy Attilát a közlekedési társaság Vezérigazgatóját. A tárgyalások megkezdődtek az amszterdami közlekedési múzeummal és ennek eredményeként társaságunk megkapta a motorkocsi tulajdonjogát és csak a kocsi Debrecenbe történő szállítását kellett megszervezzük.
Május 9-én szállító gépkocsin elindult a villamosjármű Debrecen felé, ahová 11-én reggel épségben megérkezett.

A jármű Debrecenben

A villamos motorkocsi trélerről történő leeresztése után társaságunk régi törekvése teljesült a favázas villamoskocsi beszerzésével. A hazaszállítás költségének kifizetése mellett társaságunk kötelezettséget vállalt annak helyreállítására, valamint ígéretet tett arra, hogy a közlekedésbarátok részére biztosítja a jármű megtekintését és használatát.

2005 évben kisebb javításokat végeztünk a járművön és ideiglenesen mozgásképessé tettük.
2006 évben a társaság ötmillió forintot biztosított, majd 2007-ben újabb ötmillió forintot irányzott elő a jármű 60-as évek üzemelési állapotban történő helyreállítására.

A nagy felújítási munkálatok igazán 2006. szeptemberében kezdődtek Beretvás Károly koordinálásával, külső vállalkozók bevonása mellett, valamint Kiss István és Petrás Miklós járműfenntartási üzem dolgozói közreműködésével. Ennek keretében felújításra kerültek a kerékcsapágyazások, a meghajtómotorok, a menetkapcsoló, megtörtént a tetőn lévő elektromos szerelvények átvizsgálása, és javításra került a léghálózat is. A hiányzó áramszedő helyett eredeti dokumentáció alapján új áramszedő készült. A munkálatok eredményességét bizonyítja, hogy 2006. október 6-án éjszaka sikeres futópróbán vett részt a jármű.

A sikeres próba után az előzetes terveknek megfelelően folytatódtak a helyreállítási munkák. Ennek keretében kicserélésre kerültek a sérült, elhasználódott faburkolatok, új homokszóró tartályok, utas fogantyúk, viszonylatjelzők, kalauzcsengő, sugárvetők, zárlámpák kerültek felszerelésre, megújult a belső szellőző lenyíló ablak rendszer, valamint sor került a villamos teljes külső és belső fényezésére az ülések lakkozására.

December 21-én a Hajdú-Bihar Megyei Közlekedési Felügyelet járműfelügyelete ideiglenes használatbavételi engedélyt adott ki a járműre és 2007. február 28-ig különböző, apró hiányosságok megszüntetését szabta meg, annak érdekében, hogy a jármű ismételt bemutatása után forgalomba állhasson és utasokat szállíthasson. Ezekből a hiányosságokból adódó javításokat a társaság dolgozói január 24- ig. elvégezték, valamint hozzákezdtek a még hátralevő feladatok elvégzéséhez. Ennek keretében sor kerül az utastér belső tető burkolat cseréjére, az esőcsatorna javítására, és néhány esztétikai hiányosság megszüntetésére.

Az előzetes elképzelések szerint március 16-ára a debreceni villamos közlekedés elindításának kilencvenhatodik évfordulóján, ismét az utazóközönség rendelkezésére fog állni a motorkocsi, mint nosztalgia jármű, 260-as pályaszámmal.

Forgalomba adás: 2007. március 14.

Társságunk nevében itt köszönjük meg mindazon lelkes villamosbarátok segítségét, akik odaadó munkájukkal segítettek megtalálni és hazaszállítani a 2964-es járművet.
Köszönjük a felújításban résztvevő kollégáink állhatatos munkáját, azért, hogy a jármű a mai napon forgalomba állhat és ismét utasokat szállíthat.

A BSZKRT 1923-ban a megváltási egyezség alapján ezeket a járműveket állományába vette és 2900-2949-ig pályaszámmal látta el. Ekkor ez a jármű 2944-es pályaszámmal került a társaság állományába.

1934-ben a gyártáskor felszerelt motorok korszerűsítését határozta el a közlekedési részvénytársaság. Ennek keretében az osztott motorházak helyett, egyrészes motorházakat készítettek, a forgórészeket görgőscsapággyal látták el, ventilátort és új kefetartókat szereltek be. Az így beszerelt motorok a BSZKRT 935 típus jelet kapták, és a sikeres kísérletek után 1937-ben valamennyi „L” típusú járművet ilyen motorral láttak el.

A korszerűtlen és kis számú utas szállítására alkalmas hegyi pályás 1300-as járművek 1956-ban történt selejtezésekor ezek pótlására 21 darab villamost kettőstekercsű sínfékkel, valamint biztonsági fékkapcsolat kialakításával hegyi pályán való közlekedésre alkalmassá alakítottak át, köztük a 2944 pályaszámú járművet is. 1961-ben a meg növekedett forgalmi igények miatt megkezdték ezeknek a járműveknek az ikresítését, mégpedig olyan rendező elv szerint, hogy fővizsgájuk esedékessége szerint párosították össze.
Mivel hegyi pályás közlekedésre megfelelő számú 1000-es járművet alakítottak ki, a 2900-as villamos járművekre már nem volt szükség, ezeken a vonalszakaszokon.

Az 1965-ig tartó ikresítési folyamat részeként, márciustól júliusig tartó felújítás során a sínfékeket leszerelték, a kocsikat új tetőborítással látták el és átszámozták. A 2944-es pályaszámot felváltotta a 2964-es, míg ikertársa a 2935-ről átszámozott 2965-ös pályaszámmal ellátott jármű lett. Ezzel egy időben korszerűsítették az indító ellenállásokat, az eredeti sugárvetőket fényszóróra cserélték és zárlámpa kialakítására is sor került. Későbbi időben a tengelyvégre szerelt légsűrítőt is kicserélték motoros hajtásúra. Ezt a típust 1977 és 1980 között leselejtezték, mindössze két darab maradt meg belőlük az egyik a 2964 pályaszámú, amely járművet 1980 és 85 között filmforgatásokon használtak.

1985-ben egy amszterdami gyűjtő –Ab van Donselaar úr- megvásárolta egy Villamosvasúti Magánmúzeum számára, ahol nosztalgia villamosként használták 2005 évi Debrecenbe való kerüléséig.

Rövidítések:
BVVV:  Budapesti Villamos Városi Vasút.
VTTE:  Városi TÖMEGKÖZLEKEDÉSI Történeti Egyesület.                                
VEKE: Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület.
BSZKRT: Budapest Székesfővárosi Közlekedési Részvénytársaság.

Forrásanyag:
100 éves Budapesti villamosvasút története 
www.villamosok.hu/nza internetes honlap

Összeállította: Gara Kálmán

 

hossza ütközővel 10 100 mm
hossza ütközők között 8 860 mm
magasság áramszedővel 3 600 mm
magasság áramszedő nélkül 3 265 mm
szélesség 2 190 mm
tengelytávolság 3 200 mm
saját tömeg 12.100 kg
szállítható tömeg 4 624 kg
legnagyobb sebesség 40 km/h
meghajtó motor B935
teljesítmény 35,8 kW
hajtómű áttétel 1:4,44
üzemi fék Böcker rendszerű légfék
kerékpár abroncsos
kerék átmérő 800 mm
állóhelyek száma 48
ülőhelyek száma 19

 

A DKV Zrt. ügyfélszolgálati feladatait a DV PARKING Kft. látja el