Közösségi közlekedéssel
a zöld környezetért!
DKV hírek
Újra megy a Zsuzsi vonat, kattognak a kerekek
2020. július 16.

Másfél év szünet után 2020. július 18-tól újra szállít utasokat a debreceni Zsuzsi vasút. Az elmúlt időszakban csaknem 800 millió forintos kormányzati támogatásból korszerűsítettek mozdonyokat, vagonokat, a Ruyter utcai állomás épületeit és a vasúti pálya egy részét – jelentette be Barcsa Lajos alpolgármester 2020. július 16-án. Az ünnepi eseményen részt vett és beszédet mondott Révész Máriusz kormánybiztos, Tasó László országgyűlési képviselő és az erdei vasút tulajdonosi jogait gyakorló DKV Zrt. vezérigazgatója, Nagy Attila is.

A Zsuzsi Erdei Vasút az ország legrégebben működő erdei vasútja; első 21,5 kilométeres szakaszát a debreceni fatelep és Nyírmártonfalva között 1882. július 16-án, azaz éppen 138 évvel ezelőtt nyitották meg. Ennek évfordulóját ünnepli most a szinte teljesen megújult Zsuzsi.

Az utolsó nagy fejlesztés 2012-ben ért véget a kisvasút életében. Akkor, több mint 400 millió forintból csaknem 10 kilométer hosszban végezték el a pálya rekonstrukcióját. Átépítettek két megállót, és a Természet Háza néven új végállomást kapott a kisvasút. Mindemellett egy zárt és egy nyitott vasúti kocsi is megszépült.

A korszerűsítés második üteme 2019 tavaszán indult, amely során felújítottak három mozdonyt:

  1. a legpatinásabb jármű az 1923-ban épült, 394 032-as pályaszámú gőzmozdony, amely az ország legidősebb keskenynyomközön működő gőzmozdonya,
  2. az idén 60 éves Mk48 202 dízelmodony, amely 1977 óta szállít utasokat Debrecenben,
  3. a kisebb teljesítményű Mk29 001 dízel tolatómozdony, amelyet korábban - leromlott műszaki állapota miatt - csak belső tolatási mozgásokra használtak.

Megújult három személykocsi is:

  1. Bax 491 zárt személykocsi,
  2. Cax 521 zárt személykocsi,
  3. Nyitott személykocsi, amelyet 1956-ban, a sorozat utolsó tagjaként a Debreceni Járműjavítóban gyártottak, 2018-ban az Északerdő Zrt-től vásároltak meg.

A korszerűsítés kiterjedt a Ruyter utcai állomás épületeire is:

  1. a Nagyfűtőház feltehetően 1927-28-ban épült a Debrecen Városi Erdei Vasút (DVEV) számára. Az L alakú műhelysort nem sokkal később építették hozzá. Az épület illeszkedik az akkori Debrecen városhoz tartozó közcélú épületek és a városépítészeti irányelvek közé, robosztus főfalaival, külső nyerstégla díszeivel, mintáival. A Nagyfűtőházban homlokzatfelújítást végeztek és kicserélték a nyílászárókat;
  2. a Kismotorszín eredetileg fafeldolgozó és megmunkáló-műhely volt, nem vasúti épületnek készült. 1928-ban adták át, gőzfűrész és más, gőzzel és kézzel működtetett faipari gépek működtek benne. A kismotorszín régebben beépített kapuját újra megnyitották és körbejárhatóvá vált az épület;
  3. megerősítették a Debrecen és Hármashegyalja közötti 17 kilométeres pálya fennmaradó 7 kilométeres szakaszának az al-, és felépítményét is. A műemléki védettség miatt, a megerősített pályaszerkezetre a meglévő síneket rakták vissza.

A teljes rekonstrukció 771 millió forintos kormányzati támogatásból valósult meg. Nem része a beruházásnak, de a debreceni önkormányzat saját forrásából kisebb felújítási munkákat végeznek a Hármashegyaljai Természet Házán.

A most lezárult beruházásnak köszönhetően teljesen megújult a debreceni Zsuzsi vasút, amely 2020. július 18-án, szombattól újra várja a pihenni vágyó debrecenieket és turistákat naponta három vonatpárral. A Ruyter utcai állomásról kedden, csütörtökön, pénteken, szombaton és vasárnap, valamint ünnepnapokon 08:30 órától, 11:15 órától és 14:15 órától indul vonat. Hármashegyaljáról visszafelé pedig 10:00 órától, 13:00 órától és 15:30 órától (hétvégén és ünnepnapokon 16:00 órától) közlekedik a Zsuzsi vonat.

Az elképzelések szerint 2020 tavaszán indult volna újra a Zsuzsi vasút, de a pandémiás helyzet a terveket keresztül húzta. Ezért hirdették meg áprilisban a „Kisvasúti kalandom” című rajzpályázatot, amelynek eredményhirdetését is megtartották a mai ünnepélyes eseményen.

A Debrecen 2030 program kiemelten fontos eleme a városi életminőség fejlesztése. Ennek része lehet a Zsuzsi vasút is, amely egyesíti a történelmi és a természeti értékek védelmét. A debreceniek számára a Ruyter utcai állomás fontos közlekedéstörténeti emlék, a Hármashegyaljai megálló pedig természetközeli szabadidős élményeket nyújt.

Ennek a gondolatnak a része az a törekvés, amelyben a hármashegyaljai pihenőcentrumot Öko- turisztikai központtá kívánjuk fejleszteni, amely alapja a fenntarthatóságra, erdészeti programokra és a környezet-etikus nevelésre épülne. 

A fejlesztés eredményeképpen az utazók komplex szolgáltatást kapnak, amely egyedi, élménygazdag és minőségi szabadidő kikapcsolódást takar, időtálló történelmi utazással egybekötve.

A Debreceni Vagyonkezelő Zrt tagvállalatai is összefogtak annak érdekében, hogy széles körben megismertessék a városba érkező turistákkal a Zsuzsi-t. Terveink között szerepel, hogy a városi szállodákba érkező vendégek szervezett programként próbálhatják ki Debrecen büszkeségét, az idén 138 éves Zsuzsi Erdei vasutat.

Transit DKV
Töltse le applikációnkat Android vagy iOS rendszerű eszközére!
Ügyfélszolgálat
A DKV Zrt. ügyfélszolgálati feladatait a DV PARKING Kft. látja el
Járműveink
Tekintse meg a DKV Zrt. járműparkját!
3D modellek és videók
Villamos 3D modellek és VR filmek